Žirija

Člani žirije bodo ugledni slovenski skladatelji in zborovodje Tadeja Vulc, Damijan Močnik in Andrej Makor. Za nagrade in posebna priznanja ter kasnejšo izvedbo in natis lahko priporoči žirija poljubno število skladb.

Kriteriji ocenjevanja:

  • povezanost glasbe z besedilom
  • izbira, aktualnost in primernost teksta za posamezne zasedbe
  • pevski obsegi in vodenje glasov
  • orgelski part
  • umetniški vtis

Člani Žirije

Tadeja Vulc

Tadeja VULC (1978) je svoje glasbeno izobraževanje pričela v Radljah ob Dravi, nadaljevala pa na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Svoje znanje je nadgradila s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani in izpopolnjevanjem na Visoki šoli za glasbo na Dunaju. Že v času študija je prejela številne nagrade iz kompozicije (4. nagrado na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, Študentsko Prešernovo nagrado za skladbo Tri iveri) in vodila različne zasedbe, s katerimi je izvajala projekte doma in v tujini.

Srečujemo jo lahko na odrih doma in v tujini, kjer se predstavlja kot avtorica glasbe ali dirigentka različnih zasedb. Je dobitnica številnih nagrad, med drugimi: 2. nagrada Anonimnega natečaja Ministrstva za kulturo RS, 1. nagrada na mednarodnem natečaju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske skladbe, zlata plaketa in absolutno 2. mesto z APZ Maribor na tekmovanju Naša pesem v Mariboru, 2014, Gallusov kipec za izjemne dosežke na področju vodenja Akademskega pevskega zbora Maribor, 2014, posebna nagrada za najboljši program na predstavitvenem koncertu mednarodnega tekmovanja Gallus (APZ Maribor, 2015), 3. mesto na mednarodnem tekmovanju Seghizzi, 1. nagrada na Mednarodnem tekmovanju na Madžarskem (Debrecen, 2016) ter številna posebna priznanje za izvedbe skladb, kot so Adam in Eva (Čopi), Poletje (Lebič), Epilog (Vulc), Škrinja oərehova (Čopi), Pater Pauperum (Yagüe). V letu 2016 je dobila v Debrecenu na Madžarskem tudi posebno dirigentsko nagrado »Special prize for excellent conducting performance«. Njeno delo se nenehno prepleta med dirigiranjem in kompozicijo.

Trenutno je umetniška vodja vokalnemu kvartetu Štirje študenti in dirigentka Akademskemu pevskemu zboru Maribor. Je  predavateljica na Pedagoški fakulteti v Mariboru. 

Damijan Močnik

Damijan Močnik se je po diplomi iz kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu (tudi pri Ericu Ericsonu). Od leta 1993 je zaposlen kot profesor glasbe, zborovodja in umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava, kjer je zasnoval in skupaj s sodelavci uresničil zborovsko piramido, ki je pomemben dejavnik slovenskega zborovskega življenja. Od leta 1986 se ukvarja z zborovodstvom in je s svojimi zbori na tekmovanjih prejel številne nagrade. Je ustanovitelj in od leta 2001 umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. 

Sodeluje v strokovnih in umetniških svetih zborovskih prireditev, redno predava na tečajih in strokovnih srečanjih ter je član žirij zborovskih tekmovanj doma in v tujini. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, Gallusovo plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (najvišje priznanje na področju ljubiteljske kulture) in nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva. 

Tezišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno zborovski, a cappella in vokalno-inštrumentalni glasbi. Je nagrajenec številnih slovenskih in mednarodnih skladateljskih natečajev. Leta 2006 je bil rezidenčni skladatelj Bavarske glasbene akademije v Marktoberdorfu, večkrat pa je vodil tudi odmevne delavnice, npr. na festivalu Europa Cantat 2006 v Mainzu in leta 2016 v Franciji na mednarodnem zborovskem festivalu Choralies. Kot skladatelj dirigent je gostoval na Tajvanu in večkrat v ZDA, kjer je z univerzitetnimi zbori izvajal svoje skladbe ter predaval o svojem skladateljskem opusu. 

Trenutno je eden najpogosteje izvajanih sodobnih slovenskih skladateljev v tujini. Njegove skladbe redno izvajajo poklicni in najboljši ljubiteljski zbori po vsem svetu, med njimi Svetovni zbor mladih, Komorni zbor RIAS iz Berlina, Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor sv. Jakoba iz Stockholma, Tajpejski filharmonični komorni zbor s Tajvana, vokalni skupini Singer Pur in Cantus ter Washingtonski Bachov Consort. Njegove skladbe izdajajo založbe Astrum (Slovenija), Ferrimontana iz Frankfurta in Carus Verlag iz Stuttgarta. Močnikova glasba je posneta na številnih zgoščenkah, tudi na štirih avtorskih: Verbum supernum prodiens (Carus, 2003), Adventus Domini nostri Jesu Christi (Astrum Music, 2009), Božični oratorij/Oratorium nativitatis (Slovenska filharmonija, 2016) in ... et LUX perpetua (Carus. 2017). 

Andrej Makor

Andrej Makor (1987) je po končani umetniški gimnaziji v Kopru, študij glasbe nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Tu je diplomiral iz glasbene pedagogike, iz kompozicije in iz solo petja. Andrej je v času študija prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado za skladateljski opus. Svoje znanje je nadgrajeval na magistrskem študiju iz kompozicije na državnem konservatoriju za glasbo v Padovi, kjer je študij zaključil z odliko (summa cum laude).

Andrej Makor je prejemnik Zlatega znaka JSKD Republike Slovenije (2016), za vrhunske in izstopajoče dosežke na področju umetnosti (glasbe) tako doma kot tudi v tujini. Za svoje skladbe je Makor prejel številne nagrade  na mednarodnih in državnih skladateljskih tekmovanjih: Trst (2009, 2011, 2013), Zagorje (2014), Arezzo (2014), Ljubljana (2015), Maribor (2015), Austin – Texas (2016), Barcelona (2016), Arezzo (2016), Köln (2017), Weimar (2017), Ljubljana (2017), Vancouver (2017), London (2018).

Makorjeve skladbe so redno izvajane na državnih in mednarodnih festivalih, abonmajih ter tekmovanjih (tudi kot obvezne skladbe): Naša pesem, Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus, DSS abonma, Internationaler Chorwettbewerb Spittal an der Drau, Il polifonico Guido d' Arezzo, London Ear Festival, Weimarer Frühjahrstage für zeitgenössische Musik, London International Choral Conducting Competition, v koncertnem abonmaju BBC Singers, European Contemporary Composers Orchestra, European Composer & Songwriter Alliance, ISCM World Music Days in drugod. Njegove skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Carus – Verlag, Schott Music, Astrum in Nomos.

Kot skladatelj redno sodeluje z različnimi glasbeniki in zasedbami kot so: Salt Lake Vocal Artists, BYU Singers, Iowa State Singers, Iowa State University Cantamus Women's Choir, Univerity of Luisville Cardinal Singers, UNL University Singers, BBC Singers, Neuer Chor Berlin, Jenaer Philharmonie Orchestra, Slovenska filharmonija, Witold Lutoslawski Chamber Philharmonic in Łomza, Vokalna akademija Ljubljana, APZ Tone Tomšič, Duo Claripiano, TriO, Brass Quintet Contrast, Tomoko Akasaka, Mate Bekavac, Anja Bukovec in drugi.

Poleg skladateljskega dela, je zaposlen še na Glasbeni šoli Koper kot učitelj solo petja. S sezono (2017/2018) pa je prevzel vodenje MePZ Obala Koper in MoPZ Srečko Kosovel.