Zbori

Dekliški zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Foto: Igor Kadunc

Zbor je nastal v študijskem letu 2009/2010. V njem prepevajo študentke oddelkov za glasbeno pedagogiko, dirigiranje in sakralno glasbo. Sestav je namenjen koncertni dejavnosti, pa tudi praktičnemu delu študentov omenjenih smeri, ki z njim urijo svoje dirigentske sposobnosti ter hkrati spoznavajo in izvajajo kakovostno zborovsko literaturo vseh slogovnih obdobij, domačih in tujih avtorjev. Zbor se redno predstavlja na abonmajskih koncertih in mojstrskih tečajih ter raznih festivalih. V zadnjem času se je tako poleg svoje redne dejavnosti predstavil na prvem državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje »Zvok mojih rok« in na mednarodnem zborovskem festivalu v Kopru.  Posnel je nekaj del za zgoščenko Radovana Gobca in sodeloval na avtorskem večeru mladih slovenskih skladateljev Andreja Makorja in Tineta Beca. Od nastanka ga vodi dirigent Marko Vatovec.

Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper

Foto: Arhiv Glasbene šole Koper

Zbor je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek prepeva osem let. Na mednarodnem tekmovanju  »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Večkrat je bil povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in  2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Tadeja Vulc, Matej Bonin in Andrej Makor. 

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper

Foto: Arhiv Glasbene šole Koper

Zbor je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo Maje Cilenšek. V času svojega delovanja je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel zlata priznanja, prve nagrade in osvojil prva mesta. Od svojega nastanka je reden gost Mednarodnega zborovskega festivala Koper. Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, Obalnim komornim orkestrom ter drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Z njimi je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma,  Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter na drugih pomembnih slovenskih glasbenih odrih. Februarja 2014 je bil kot edini slovenski zbor povabljen na festival sodobne zborovske glasbe Styria Cantat v Gradcu (Avstrija), večkrat pa se je predstavil tudi na festivalih v Italiji (Chiavenna, Padova, Trieste, Bergamo). Zbor se lahko pohvali s številnimi prvimi izvedbami skladb sodobnih slovenskih avtorjev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Matej Bonin in Andrej Makor. Aprila 2013 je v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija izšla njegova zgoščenka “Pesmi na dlani”.

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL)

Foto: Jana Jocif

Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 40 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalnotehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. V zadnjih treh letih so bili asistenti dirigenta Petra Jerič, Tine Bec in Evgen Bibianko. Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec in Matej Kastelic, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, veliko nagrado v Moskvi (Rusija, 2016), prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016), drugo mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017), prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017). Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018),  Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018).