Zbori

VIKRA – vokalna skupina Glasbene matice, Trst


VIKRA – vokalna skupina Glasbene matice je nastala leta 2014 v Trstu na pobudo Petre Grassi, zmagovalke in nagrajenke mnogih priznanih dirigentskih in zborovskih tekmovanj. Skupina deklet, ki jih povezuje ljubezen do lepo odpete slovenske pesmi, zvokovno in muzikalno raste skupaj z dirigentko ter je tudi zaradi domišljenih koncertov in prefinjenega izbora skladb postala najvidnejši vokalni sestav v Furlaniji - Julijski krajini. Skupino sestavljajo slovenski in italijanski pevci iz Trsta, Gorice, Vidma, Benetk in Ljubljane. Skupina s kontratenoristoma izvaja bogat repertoar skladb za visoke glasove iz obdobij renesanse, romantike in sodobnosti italijanskih in slovenskih skladateljev, med njimi veliko prvih izvedb. 

          VS Vikra je prejela številna priznanja in nagrade, kot so prva nagrada na Državnem zborovskem tekmovanju Guido d'Arezzo (2017), prva nagrada na Državnem tekmovanju Trofeo Città di Vittorio Veneto (2017), grand prix in posebna nagrada na Deželnem zborovskem tekmovanju FJK Corovivo. V sklopu tematskih koncertov Sozvočenja 2018 je prejela prvo nagrado za najboljši projekt in izvedla koncert v Slovenski filharmoniji. Maja 2019 je na Državnem zborovskem tekmovanju mladinskih zborov Il Garda in Coro osvojila absolutno prvo nagrado tekmovanja in dve posebni nagradi. Med vidnejše nastope skupina uvršča koncert v sklopu abonmajske sezone tržaškega koncertnega društva Società dei concerti v operni hiši Teatro Verdi v Trstu (2019), nastop na Festivalu dežel na povabilo Ansambla Mousikè (2019, Milano) in nastop na Festivalu Razsvetljenje v minoritski cerkvi v Mariboru (2019). 

          Vikra redno sodeluje na zborovskih seminarjih (Glasbena matica, JSKD Nova Gorica) in prireja zborovodske delavnice s priznanimi strokovnjaki (Stojan Kuret, Matjaž Šček, Luca Scaccabarozzi, Silvana Noschese, Roberto Brisotto, Tamara Stanese). Pevci se vokalno izobražujejo s sopranistko Martino Burger.

Akademski pevski zbor Maribor


Akademski pevski zbor Maribor deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Je eden izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador naše domovine v tujini. Pevci, po večini študentje različnih fakultet, že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Leta 2012 je vodenje prevzela odlična skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc. 50-članski zbor nadvse uspešno deluje na mednarodnih tekmovanjih (Seghizzi, Maribor, Debrecen, Varna, Arezzo) in festivalih doma ter v tujini, vsako sezono prireja samostojne koncerte in sodeluje pri različnih projektih. Zbor je v zadnjih letih osvojil 3. mesto na tekmovanju za Grand Prix v Seghizziju (Italija, 2015), 1. mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov ter uvrstitev v finale za Grand Prix v Debrecenu (Madžarska, 2016), 3. mesto v kategoriji mešanih zborov in 4. mesto v ljudski kategoriji v Spittalu (Avstrija, 2017), 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in uvrstitev v Grand Prix v Varni (Bolgarija, 2018), 1. mesto v sakralni kategoriji, 2. mesto v monografski kategoriji, 2. mesto v obvezni kategoriji, 3. mesto v posvetni kategoriji in uvrstitev v finale za Grand Prix v Arezzu (Italija, 2018), prva nagrada občinstva na otvoritvenem koncertu in skupno 3. mesto na 15. mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2019), 1. mesto v sakralni kategoriji, zlata plaketa tekmovanja in nagrada za izvedbo obvezne skladbe v Milazzu na Siciliji (Italija, 2019).

Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper

Foto: Arhiv Glasbene šole Koper

Zbor je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo Maje Cilenšek. V času svojega delovanja je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel zlata priznanja, prve nagrade in osvojil prva mesta. Od svojega nastanka je reden gost Mednarodnega zborovskega festivala Koper. Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, Obalnim komornim orkestrom ter drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Z njimi je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma,  Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter na drugih pomembnih slovenskih glasbenih odrih. Februarja 2014 je bil kot edini slovenski zbor povabljen na festival sodobne zborovske glasbe Styria Cantat v Gradcu (Avstrija), večkrat pa se je predstavil tudi na festivalih v Italiji (Chiavenna, Padova, Trieste, Bergamo). Zbor se lahko pohvali s številnimi prvimi izvedbami skladb sodobnih slovenskih avtorjev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Matej Bonin in Andrej Makor. Aprila 2013 je v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija izšla njegova zgoščenka “Pesmi na dlani”.

Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL)

Foto: Jana Jocif

Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 40 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalnotehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. V zadnjih treh letih so bili asistenti dirigenta Petra Jerič, Tine Bec in Evgen Bibianko. Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec in Matej Kastelic, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, veliko nagrado v Moskvi (Rusija, 2016), prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016), drugo mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017), prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017) in prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Corku (Irska, 2019). Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018),  Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018).