Žirija in ocene

1. Sestava in delo žirije

Žirijo bo sestavljalo 5 uglednih članov, strokovnjakov za zborovsko glasbo iz Slovenije in tujine. 

Vsak član žirije bo ocenil udeleženca s številčno oceno do 100. Pri ocenjevanju se upoštevajo: 

  • manualna tehnika dirigenta, 
  • koncept vaje z zborom,
  • interpretacija,  
  • kontakt z zborom.

 

2. Razglasitve rezultatov

Imena tekmovalcev bodo objavljena uro po zaključku vsake etape v kategoriji A. Rezultati tekmovanja bodo javno objavljeni po zadnjem koncertu tekmovanja za zborovske dirigente. 

Odločitve žirije so dokončne. Pritožbe nanje niso mogoče. Vsak udeleženec bo od posameznega člana žirije prejel tudi pisno mnenje o svojem nastopu.ŽIRIJA

 

Predsednik žirije 

BASILIO ASTULEZ (Španija)


Basilio Astulez poučuje zborovsko petje na mestnem glasbenem konservatoriju Leioa, kjer je leta 2000 ustanovil otroški zbor Leioa Kantika Korala in leta 2008 mešani mladinski zbor SJB. Ta nedavno ustanovljena zborovska šola ima več kot 250 pevcev, starih od 9 do 25 let. je osvojil že številne španske in evropske nagrade (Tolosa, Arezzo, Gorizia, Neerpelt, National Grand Prix…). Vodi tudi večkrat nagrajeni in priznani ženski zbor Vocalia Taldea. Kot dirigent teh zborov je posnel 12 plošč in gostoval po Evropi, Ameriki in Aziji. Trenutno poučuje zborovsko dirigiranje na izobraževalnih ustanovah, univerzah in zborovskih zvezah v Španiji in ga pogosto vabijo v žirije na številna tekmovanja ter da vodi tečaje in seminarje zborovskega petja po vsem svetu. Od leta 2018 tudi poučuje zborovsko dirigiranje na visokem konservatoriju Musikene v Baskiji in vodi EHGA, baskovski mladinski zbor, ki je nedavno prejel tri prve nagrade na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tolosi.


Član žirije 

LORENZO DONATI (Italija)


Skladatelj in dirigent Lorenzo Donati je študiral kompozicijo in zborovsko dirigiranje. S svojimi zasedbami Insieme Vocale Vox Cordis, UT Insieme Vocale-Consonante, Hesperimenta Vocal Ensemble je prejel več domačih in mednarodnih nagrad (Arezzo, Cantonigròs, Gorizia, Senlis, Tours, Varna, Vittorio Veneto). Z UT insieme vocale-consonante je osvojil Eropean Grand Prix for Choral Singing 2016. Leta 2007 je osvojil dve prvi nagradi na Mednarodnem tekmovanju zborovskih dirigentov (Bologna). Vodil je Coro Giovanile Italiano (2011-2014), EuroChoir (2016-2017) in od leta 2016 dirigira poklicnemu zboru Coro della Cattedrale di Siena Guido Chigi Saracini v Sieni. Njegove skladbe izvajajo in objavljajo po vsem svetu. Dobil je prve nagrade na številnih mednarodnih skladateljskih tekmovanjih: Arezzo, Avellino, Gorica, Rim, Vittorio Veneto. Sodeluje z več mednarodnimi kulturnimi inštituti, kot so Accademia Chigiana, ECA -EuropaCantat, Feniarco, Festival Incontro Polifonico Città di Fano, Fondazione Guido d'Arezzo, Concorso Nazionale per Direttori di Coro "Le mani in suono", Festa della Voce, UTopia Festival, Voci d'Italia. Vodi mojstrske tečaje zborovske glasbe in kompozicije (Kitajska, Francija, Indonezija, Rusija, Poljska, Španija, Taipei, Turčija, Velika Britanija) in je pogosto povabljen v žirije mednarodnih tekmovanjih. Poučuje zborovsko kompozicijo in zborovsko dirigiranje na Konservatoriju v Venezii ter zborovsko dirigiranje na Poletni akademiji Accademia Chigiana di Siena.

Članica žirije

HELENA FOJKAR ZUPANČIČ (Slovenija)

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija in Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana. Z obema koncertira po Evropi in na tekmovanjih dosega prva mesta in posebne nagrade. Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na EBU tekmovanju Let the Peoples Sing 2009 v Oslu, ki jo je dosegla s svojim dekliškim zborom, s katerim se je maja 2012 na povabilo organizatorjev udeležila prestižnega Evropskega mladinskega zborovskega festivala v Baslu ter absolutna zmaga na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Venezia in Musica z zborom sv. Nikolaj Litija. Na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka. Od leta 2009 snema in koncertira s Komornim zborom Radia Slovenija. V letih 2004 ter 2007 – 2009 je vodila Slovenski otroški zbor. Vodi seminarje vokalne tehnike, zborovske in dirigentske delavnice ter je cenjena žirantka državnih in mednarodnih tekmovanj.


Član žirije 

BRIAN STEVENS (ZDA)


Brian Stevens je zaključil je podiplomski in doktorski študij zborovskega dirigiranja in zborovskega glasbenega izobraževanja na Univerzi Connecticut, Houghton College in Univerzi Buffalo. Poleg tega ima diplomo iz glasbene teorije in kompozicije na SUNY Geneseo. Brian je direktor zborov na kolidžu Nazareth v zvezni državi New York, kjer vodi zbor Chamber Singers in Treble Choir. Je ustanovitelj in umetniški vodja Vox Eius, zbora, ki se osredotoča na sodobni napredni repertoar ženskih skladateljic napisan za visoke glasove. Pred univerzitetno kariero je več kot desetletje preživel kot zborovodja srednješolskih zborov v zvezni državi New York. Sodeloval je z mednarodnimi ansambli, kot so S:t Jacob's Chamber Choir in S:t Jacob's Vocal Ensemble na Švedskem, Shandong Normal University na Kitajskem, Adelisia Women's Choir in Voces Borealis v Kanadi ter Kammerchor Hochschule für Muzik v Mannheimu, Nemčija. Brian je globoko zavezan sodobni zborovski glasbi. Je pogost naročnik novih skladb in s svojimi ansambli uživa v raziskovanju novih del nastajajočih skladateljev. Močno ga zanima spodbujanje skladb sodobnih zborovskih skladateljic po vsem svetu.


Član Žirije 

SEBASTIJAN VRHOVNIK (Slovenija)


Sebastjan Vrhovnik se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu Johannesa Prinza. Kot izredni profesor za zborovsko dirigiranje je zaposlen na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah ter tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Mešanega zbora Glasbene matice Ljubljana. V preteklosti je sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom. Zborom Slovenske filharmonije in Komornim zborom DEKOR. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjimi je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka.