Žirina in ocene

Sestava žirije

Žirijo bo sestavljalo 5 uglednih članov, strokovnjakov za zborovsko glasbo iz Slovenije in tujine. 

Delo žirije 

Vsak član žirije oceni video s številčno oceno do 100.

Pri ocenjevanju se upoštevajo:

  • vokalno-tehnično pripravljenost zasedbe, 
  • zahtevnost in izvirnost programa, 
  • prepričljivost izvedbe,
  • koncept,
  • inovativnost izdelave videa.ŽIRIJA

 

Predsednik žirije 

GARY GRADEN (Švedska)

 Gary Graden

V Združenih državah Amerike rojeni Gary Graden je študiral dirigiranje na Univerzi Clark, na Glasbeni šoli Hart, na poletnem festivalu Aspen in z Ericom Ericsonom na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu. Bil je dolgoletni tenorist in solist Komornega zbora Eric Ericson in tenorist vokalnega ansambla Lamentabile Consort.

 Zdaj je vodja zborovske glasbe Stockholmske Katedrale in cerkve Sv. Jakoba. Na znani Stockholmski glasbeni gimnaziji je ustanovil in vodil komorni zbor. Z njim in Komornim zborom Sv. Jakoba je koncertiral širom Evrope in bil z zboroma lavreat najbolj prestižnih zborovskih tekmovanj vključno z Veliko nagrado Evrope. Sodeloval je na večini najpomembnejših festivalov zborovske glasbe: v Tolosi, na simpozijih Mednarodnega zgruženja za zborovsko glasbo IFCM, na festivalih Europa Cantat, Sagra Musicale Umbra v Italiji, Musica Sacra International na Bavarskem, v Debrecenu na Madžarskem, na Zborovskem bienalu na Nizozemskem in na več kongresih Ameriškega združenja zborovskih dirigentov.

Je pobudnik in prvi dirigent več kot 70 novih zborovskih partitur vidnih skladateljev zborovske glasbe današnjega časa. Gary Graden veliko gostuje kot dirigent, poučuje in je cenjen član raznovrstnih žirij. Gostoval je pri najvidnejših zborih kot so Zbor švedskega Radia, Vokalni ansambel Stuttgart Južnonemškega Radia, zbor Francoskega Radia, Vokalni ansambel Orpheus, Jauna Muzika iz Vilne, kanadski Pro Coro, tajvanski Formosa-Singers, Svetovni zbor mladih IFCM, Kolegiatni zbor Združenja ameriških zborovskih dirigentov in drugi. Je prejemnik Medalje Johannes Norrby za prispevek k švedski zborovski glasbi, leta 2005 je bil Švedski zborovski dirigent leta, pred sedmimi leti pa je prejel nagrado Guidoneum italijanske fundacije Guido D'Arezzo.

 

Članica žirije

PETRA GRASSI (Italija–Slovenija)

 Petra Grassi

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 si je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela trejto nagrado. Julija 2019 je v Hong Kongu na Svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora. 

 Z DPZ-jem Kraški slavček, VS Glasbene matice - Vikra in deželnim mladinski zborom FJK, je na referenčni mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila prve nagrade, posebne nagrade nagrade za najboljšega dirigenta (Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Poučuje na Glasbeni matici v Trstu, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2017 – 2019 je bila prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 prejela absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. V sklopu mreže profesionalnih zborov Tenso, je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov. Prejela je Zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe. 

Od januarja 2020 deluje kot dirigent raprezentančnega mladinskega italijanskega nacionalnega zbora Coro giovanile italiano. Kot gostujoči dirigent je junija 2019 koncertirala s Zborom Slovenske filharmonije. Julija 2021 bo na festivalu Europa cantat v Lj vodila delavnico za mladinske zbore.

 

Član žirije

MARCO ANTONIO GARCIA DE PAZ (Španija)

Marco Antonio Garcia de Paz


Marco Antonio Garcia de Paz je ustanovitelj in dirigent zbora "El León de Oro". Pogosto je vabljen kot gostujoči dirigent, predavatelj na delavnicah, tečajih, seminarjih petja in dirigiranja. Je član žirij tekmovanj po vsem svetu in vabljen k sodelovanju s profesionalnimi zbori v Španiji: Zbor španskega radia in televizije (OCRTVE), Zbor madridske skupnosti (ORCAM) ali Nacionalni zbor Španije (CNE).

Leta 2005 je bil nagrajen kot najboljši dirigent na XXVIII mednarodnem zborovskem tekmovanju “Prof. Georgi Dimitrov « v Varni (Bolgarija) in na» IX Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen «v Maasmechelenu (Belgija) leta 2007. Je profesor na milanski zborovski akademiji in dirigent Mladega zbora Andaluzije (JCA). Njegovi naslednji projekti bodo potekali v Španiji, Italiji, Sloveniji, Grčiji, Mehiki in na Tajvanu. Snema za založbe, kot so Naxos Records, Hyperion Records ali RTVE Música.

 

Članica žirije

NAOMI FARAN (Izrael/Israel)


 

Naomi Faran je diplomirala na šoli za glasbo Buchmann-Mehta na univerzi v Tel Avivu. Na prvem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Izraelu je bila nagrajena kot izjemna dirigentka. Je ustanoviteljica zborov Moran in njihova dirigentka od leta 1986. Pet generacij zborov, otrok starih od 5 let do starejših, se izobražuje v zborih, trije zbori so se uveljavili v mednarodnem prostoru kot zasedbe z izjemno muzikalnostjo in profesionalnostjo izvedb. Njena vizija združevanja glasbene odličnosti z okoljem, se spreminja v projekte, pri katerih je vsak zbor vključen v skupnost. Petje postane sredstvo za ustvarjanje užitka in občutka enakosti med prebivalstvom s posebnimi potrebami. Ta posebni model je bil predstavljen na Univerzi Yale in na zborovskih simpozijih po svetu.


 Drugi projekti, kot je „Mirovni koncert“ v Oslu v sodelovanju s palestinskimi otroki, 1994, ki jim je sledil „Ženske, ki pojejo za mir“, ki je prejel nagrado za odličnost, so bili namenjeni spodbujanju miru. Najnovejši projekt projekt "Izraelski vokalni center", univerzalno kulturno in umetniško središče, dom odličnosti, raznolikosti, mesto za petje, srečanje, ustvarjanje, poslušanje, doživljanje, nastopanje, navdih, pa se uresničuje pravkar. Naomi Faran je vodila mojstrske tečaje dirigiranja v Izraelu, na mednarodnih simpozijih v Sloveniji, na Danskem, v Hongkongu, na Kitajskem, v Južni Koreji, Italiji, Španiji in v okviru Europa Cantat. Kot gostujoča dirigentka je nastopila z najboljšimi izraelskimi orkestri, med njimi z izraelsko filharmonijo, izraelskim komornim orkestrom in simfoničnim orkestrom Rishon Lezion. Redno je vabljena kot članica žirij na prestižnih mednarodnih tekmovanjih.

 


Član žirije 

STOJAN KURET (Italija–Slovenija)

Stojan Kuret

Stojan Kuret, rojen v Italiji, je diplomiral na Akademiji za glasbo na ljubljanski univerzi. Študij klavirja je zaključil na konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu, kjer uči od leta 1983. 10 let je bil umetniški vodja zbora ljubljanske univerze APZ Tone Tomšič. Skupaj z njim in z Vokalno akademijo Ljubljana je dosegel mnoge mednarodne uspehe (5 velikih nagrad v Toursu (1999), Varni (2001), Gorici (2001), Maribor (2002) in v Arezzu (2009). Bil je trikratni finalist in dvakratni zmagovalec Evropske velike nagrade za zborovsko petje v Arezzu (2002) in v Varni (2010)).

Leta 1984 mu je Republika Slovenija podelila Gallusovo plaketo za njegove izjemne dosežke, hkrati pa je iz strani mesta Ljubljane prejel priznanje za vodenje APZ-ja Tone Tomšič. Dve leti je vodil komorni zbor RTV Slovenija. Dve sezoni je vodil Italijanski mladinski zbor (od januarja 2007). Septembra 2011 je za uspešno in ustvarjalno delo z Vokalno akademijo Ljubljana prejel prestižno nagrado guidoneum v Arezzu. V letu 2012 je bil nagrajen s Prešernovo nagrado, največjim državnem kulturnim priznanjem v Sloveniji. Leta 2017 je prejel zlato plaketo, največjo prepoznavnost Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije za ustvarjalno in uspešno delo za razvoj zbora na ravni državne zborovske glasbe.