Aegis Carminis

ZAKLJUČILO SE JE TEKMOVANJE ZBOROVSKIH DIRIGENTOV

V izjemnem vzdušju in dobri pripravljenosti vrhunskih slovenskih demonstracijskih zborov se je zaključilo 3. mednarodno tekmovanje zborovskih dirigentov Aegis carminis 2023. 

Na tekmovanje je bilo sprejetih enajst dirigentov iz sedmih držav. Ena kandidatka je nastopila v dveh kategorijah. Žirija v sestavi Basilio Astulez Duque (Španija), predsednik in članov žirije Lorenzo Donati (Italija), Brian Stevens (ZDA), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija in Sebastjan Vrhovnik (Slovenija) je bila nad nivojem zadovoljna. Pohvalila je tudi izbor tehtnega, zanimivega in zahtevnega repertoarja. Udeleženci tekmovanja so se morali spopasti z literaturo 20. in 21. stoletja in pokazati svoja tehnična znanja. interpretacijske in sugestivne zmožnosti. Na vaji z zborom pa različne načine pristopa k nadgrajevanju interpretacije, izdelovanju detajlov in odpravljanju tehničnih problemov.

žirija na odru

Zahvaljujemo se vsem udeležencem, demonstracijkim zborom in dirigentom, ki so zbore dobro pripravili in omogočili izvedbo tekmovanja. Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli pripomogli in podprli izvedbo dogodka.


Demonstracijski zbori:


A KATEGORIJA:

MPZ Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin 

(pripravila Barbara Kovačič)

Dekliški zbor sc. Stanislava, Ljubljana

(pripravila Helena Fojkar Zupančič)

Komorni zbor KGBL

(pripravil Ambrož Čopi)


B KATEGORIJA

MPZ Glasbene šole Koper

(pripravila Maja Cilenšek)REZULTATI


A KATEGORIJA

ZBOROVSKI DIRIGENTISodelujoči:

1. krog - KVALIFIKACIJE

Neža Križnar Ristič (Slovenija)

Lovro Frelih (Slovenija)

Oleksandra Polytsia (Ukrajina-Avstrija) 

Kristaps Solovjovs (Latvija)

Hyonah Song (Južna Koreja-Estonija)

Liang Sheng-Kai (Tajvan)

Artūrs Švarcbahs (Latvija)

udeleženci dirigentskega tekmovanja a kategorija

2. krog - POLFINALE

Neža Križnar Ristič (Slovenija)

Lovro Frelih (Slovenija/Slovenia)

Kristaps Solovjovs (Latvija)

Hyonah Song (Južna Koreja-Estonija)

Artūrs Švarcbahs (Latvija)


3. krog - FINALE

Neža Križnar Ristič (Slovenija)

Hyonah Song (Južna Koreja-Estonija)

Artūrs Švarcbahs (Latvija)


kgbl koncert ob 50. obletnici a. čopija 2


1. NAGRADA 

- Posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v finalu Marjan Liipovšek: Vihar (Srečko Kosovel)

- Posebna nagrada za najbolj perspektivnega mladega dirigenta

- nagrada Komornega zbora KGBL za najbolj karizmatičnega zborovskega dirigenta v finalu tekmovanja


arturs švarcbachs


Artūrs Švarcbahs (2000) trenutno študira na Latvijski akademiji za glasbo Jāzeps Vītols pri docentu Andrisu Veismanisu. Artūrs je svoje dirigentsko znanje izpopolnjeval pri dirigentih, kot so Marc Korovitch, Frank Markowitsch in Mārtiņš Ozoliņš. Svoje vokalne sposobnosti je izpopolnjeval tudi pri pevcih Marina Rebeka, Snezana Nena Brzaković in Lars Johansson Brissman. Artūrs Švarcbahs je bil od leta 2019 do 2021 glavni dirigent in umetniški vodja mešanega pevskega zbora "Vidzeme". Deloval je tudi kot zborovodja zbora latvijske nacionalne garde "Stars". Trenutno deluje kot svobodni pevec, umetniški vodja vokalne skupine "The Garden" in gostujoči dirigent švedskega latvijskega zbora. Vodi tudi otroške zbore in orkestre na glasbenih poletnih taborih. Artūrs Švarcbahs je na 9. mednarodnem tekmovanju zborovskih dirigentov "TOWARDS POLYPHONY" (2022) prejel drugo nagrado in posebne nagrade za izjemno interpretacijo poljske sodobne glasbe in za najboljše delo na področju vokalne tehnike. Bil je tudi finalist 3. mednarodnega tekmovanja za zborovsko dirigiranje Imantsa Kokarsa (2019).


2. NAGRADA 

- Posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v finalu Ambrož Čopi: Arise my love, my beautiful one (Visoka pesem)

honyah song

in

NAGRADA ZBORA SLOVENSKE FILHARMONIJE

- koncert z zborov v sezoni 2024/25

Nagrado je podelil Gregor Klančič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije.

gregor klančič

Hyonah Song (1986) trenutno živi v Estoniji. Vodi zbor EAMT Estonske akademije za glasbo in gledališče ter deluje kot koncertna mojstrica v razredu dirigiranja. Študirala je zborovsko dirigiranje na korejski nacionalni univerzi za umetnost pri profesorjih Martinu Behrmannu in Hongsu Kimu ter magistrirala z odliko. Med doktorskim študijem v Koreji je odšla v Estonijo. Študirala je pri profesorju Toomasu Kaptenu na estonski Akademiji za glasbo in gledališče ter diplomirala z odliko. V času študija je prejela štipendijo Dora Evropske unije, na akademiji pa je bila tudi štipendistka za zasluge. Bila je izbrana in nastopila na tekmovanju za zborovsko dirigiranje estonske Akademije za glasbo in gledališče v operi "Der Mond". Kjer je bila asistentka dirigenta, je prejela nagrado za umetnika leta. Me drugim je dirigirala na koncertu ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Estonijo in Južno Korejo. Med številnimi zbori, ki jim je dirigirala, je mešani pevski zbor Rapla (Estonija), kjer je bila pomočnica dirigenta in solistka.


3. NAGRADA 

neža križmar

Neža Križnar Ristič (1997) je študij nadaljevala na oddelku za glasbeno pedagogiko na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer se je dirigentsko izobraževala pri Marku Vatovcu in Sebastjanu Vrhovniku, pri katerem je študij zaključila z diplomo »summa cum laude«. V Komornem zboru Megaron deluje kot korepetitorka in asistentka dirigenta. Od leta 2016 redno sodeluje pri vodenju glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava in organizaciji Slovenskega otroškega zbora. V sezoni 2019/20 je pri projektu OPZ Glasbene Matice Ljubljana »Afriški živalski raj« sodelovala kot asistentka dirigentke. Leta 2019 je prevzela vodenje Komornega moškega pevskega zbor Davorina Jenka. Na 2. mednarodnem tekmovanju Aegis carminis je v kategoriji zborovodje mladinskih zborov dosegla 2. mesto in posebno priznanje za dober pedagoški pristop.- Posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v 1. krogu tekmovanja Andrej Makor: Jadrničarji (Srečko Kosovel)

Liang Sheng-Kai 

tajvanc


B KATEGORIJA

DIRIGENTI MLADINSKIH ZBOROV

 

Sodelujoči:

Jakob Ivačič (Slovenija)

Uroš Jurgec (Slovenija)

Maša Prah (Slovenija)

Hyonah Song (Južna Koreja-Estonija)

Marianna Setti (Italija)

 

udeleženci dirigentskega tekmovanja kategorija b


1. NAGRADA

- posebna nagrada za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Ambrož Čopi: Skozi noč srebrno hitita (Srečko Kosovel)

hyonah song 2 1

Hyonah Song (1986) trenutno živi v Estoniji. Vodi zbor EAMT Estonske akademije za glasbo in gledališče ter deluje kot koncertna mojstrica v razredu dirigiranja. Študirala je zborovsko dirigiranje na korejski nacionalni univerzi za umetnost pri profesorjih Martinu Behrmannu in Hongsu Kimu ter magistrirala z odliko. Med doktorskim študijem v Koreji je odšla v Estonijo. Študirala je pri profesorju Toomasu Kaptenu na estonski Akademiji za glasbo in gledališče ter diplomirala z odliko. V času študija je prejela štipendijo Dora Evropske unije, na akademiji pa je bila tudi štipendistka za zasluge. Bila je izbrana in nastopila na tekmovanju za zborovsko dirigiranje estonske Akademije za glasbo in gledališče v operi "Der Mond". Kjer je bila asistentka dirigenta, je prejela nagrado za umetnika leta. Me drugim je dirigirala na koncertu ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Estonijo in Južno Korejo. Med številnimi zbori, ki jim je dirigirala, je mešani pevski zbor Rapla (Estonija), kjer je bila pomočnica dirigenta in solistka.2. NAGRADA 

marianna setti

Marianna Setti (1995) je glasbo odkrila že zelo zgodaj. Diplomirala je na srednji šoli za zborovske dirigente Guido d'Arezzo in na Univerzi v Veroni iz modernih jezikov. Trenutno študira zborovsko dirigiranje, zborovsko kompozicijo ter renesančno in baročno petje na Konservatoriju F. A. Bonporti (Akademija za glasbo) v Trentu. Marianna dirigira otroškemu zboru Castelbarco v Aviu (TN) in ženskemu zboru Anthea iz MoriBrentonica (TN); je pomočnica dirigenta Polifonega zbora Castelbarco, izvaja pa tudi pedagoške projekte v šolah. Poje v profesionalni skupini Continuum Ensemble in v komornem zboru konservatorija F. A. Bonporti.

 

3. NAGRADA  

jakob ivačič 2

Jakob Ivačič (2001) je srednje glasbeno izobraževanje zaključil na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je leta 2020 maturiral iz klavirja v razredu profesorice Tatjane Dvoršak. Zadnji dve leti srednješolskega izobraževanja je svoje znanje nadgrajeval tudi pri profesorju Robertu Ožingerju, pod čigar mentorstvom se je v tretjem letniku udeležil tekmovanja Temsig v disciplini jazz komorne zasedbe, kjer je z duom zasedel tretje mesto. V času šolanja na mariborskem konservatoriju se je izpopolnjeval na seminarjih priznanih glasbenikov jazz in klasične zvrsti, kot so Marko Črnčec, Nataša Veljković, Renato Chico, Žan Tetičkovič, Emet Cohen, Russell Hall, Petra Onderuf in Gary Graden. Od oktobra 2020 nadaljuje šolanje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Graz v razredu profesorja Johannesa Prinza, kjer študira zborovsko dirigiranje.


- Posebna nagrada za perspektivno mlado dirigentko

Maša Prah 

maša prah