Aegis Carminis

AEGIS CARMINIS - VEČERNI KONCERTI

DVORANA 

SV. FRANČIŠKA ASIŠKEGA, KOPER

dvorana

Četrtek, 23. marca 2022, ob 20. uri

KONCERT


MLADINSKI PEVSKI ZBOR OSNOVNE ŠOLE FRANCETA BEVKA TOLMIN

Barbara Kovačič, dirigentka

Nika Kovačič, klavir

 

 

Patrick Quaggiato (1983)

KUKAVICA (Ljubka Šorli)

 

Tadeja Vulc (1978)

IME (Simona Kopinšek)

 

Marij Kogoj (1892–1956)

KAJ NE BILA BI VESELA (Karel Širok)

 

Matej Kastelic (1994), prir.

TRAVNIČKI SO ŽE ZELENI (slovenska ljudska)

 

Andrej Makor (1987)

JADRNIČARJI (Srečko Kosovel)

 

Federica Lo Pinto (1997), prir.

VITTI’NA CROZZA (siciljanska ljudska)

 

 

 

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR PEDAGOŠKE FAKULTETE UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Andreja Štucin Cergol, dirigentka

Matjaž Zobec, klavir

 

 

Ambrož Čopi (1973), prir. 

VSE TIČICE LEPO POJO (belokranjska ljudska)

 

Jakob Jež (1928-2022), prir. 

IGRAJ KOLCE (belokranjska ljudska)

 

Tadeja Vulc (1978)

BELA VRANA (Ervin Fritz)

 

Samo Ivačič (1974)

MARJETICE (Srečko Kosovel)

 

Huddie W. Ledbetter / Moira Smiley (1976), prir. 

BRING ME LITTLE WATER, SILVY

 

 

 

DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA, LJUBLJANA

Helena Fojkar Zupančič, dirigentka

 

 

Damijan Močnik (1967), izbral in uredi

BOG DAJ BOG DAJ (ljudske melodije iz Bele Krajine)

 

Marijan Lipovšek (1910–1995)

VIHAR (Srečko Kosovel)

 

Damijan Močnik (1967)

KRALJ (Lara Simona Taufer)

 

Ēriks Ešenvalds (1977)

STARS (Sara Teasdale)

 

Laura Jekabsone (1985)

DINDARU DANDARU (latvijska ljudska)

 

Laura Jekabsone (1985)

ZEMLJI ZVAIGZNEITE PŌRGŌJA  (latgalijanska ljudska)

 

Peteris Vasks (1946)

ĶEKATU DZIESMA

 

Andris Sējāns (1978)

SAULĪT' VĒLU VAKARĀ (latvijska ljudska) 

 

Samo Vovk (1989)

TA NA SOLBICI (Samo Vovk, Barbara Grahor) 

 

O ZASDBAH: 

MLADINSKI PEVSKI ZBOR OSNOVNE ŠOLE FRANCETA BEVKA TOLMIN

Pevski sestavi Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin so nespregledljiv dejavnik slovenskega zborovstva pa tudi širšega kulturnega dogajanja. V njih z navdušenjem prepeva tretjina vseh učencev, njihova gonilna sila, zborovodkinja Barbara Kovačič, pa s svojimi zamislimi že dolga leta omogoča, da zbori delujejo na visoki ravni v slovenskem in mednarodnem merilu. Mladinski zbor, je eden od sedmih pevskih sestavov tolminske osnovne šole in deluje od leta 2011. Zborovodkinja posebno pozornost  namenja poglobljenemu delu s pevci, saj za razvoj zbora namenja številne pevske delavnice z vabljenimi pedagogi. Zbor že vrsto let sodeluje z izjemnimi slovenskimi dirigenti  kot sta Stojan Kuret in Petra Grassi ter vokalna pedagoginja Martina Burger. Njihova dejavnost se tesno povezuje z lokalnimi, državnimi in mednarodnimi projekti, ki jih izvajajo v sodelovanju s strokovnjaki, profesionalnimi ustanovami ter slovenskimi in tujimi šolami. Zbor že vsa leta sodeluje s slovenskimi skladatelji (Tadeja Vulc, Ambrož Čopi, Andrej Makor, Patrick Quagiatto, Matej Kastelic...), katerih novitete se redno pojavljajo v njihovih programih. Poleg velikega števila vključenih otrok, dolgoletne tradicije in vpetosti v kulturno okolje zbor dosega tudi izjemne rezultate na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer tako publiko kot žirijo vedno znova navdušuje njihova zvokovna zlitost, prepričljivost interpretacij in izbor programa. Vabljeni so na nastope po Sloveniji in tujini, kot demonstracijski zbori na zborovodska izobraževanja in na arhivska snemanja v nacionalno radijsko hišo.

Zborovodkinja Kovačič je tudi idejni vodja Tabora mladih pevcev, ki vsako poletje združuje številne mlade pevce s Primorske in širše.

 mpz oš franceta bevka tolmin

DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR PEDAGOŠKE FAKULTETE UNIVERZE NA PRIMORSKEM

Dekliški pevski zbor sestavljajo študentke Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Zasedba se iz leto v leto spreminja, vendar ohranja svojo mladostno energijo, ki jo študentke prinašajo iz vseh koncev Slovenije. Temelji pevskega delovanja so bili postavljeni leta 2001 v okviru študijskega programa Oddelka za Razredni pouk. V sklopu izbirnega predmeta na fakulteti se pevke posvečajo slovenski ljudski in umetni pesmi, njihov program zajemajo tudi skladbe sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Posebnost zasedbe je, da svoje znanje poglabljajo tudi s področja didaktike glasbe, vokalne tehnike, pridobivajo izkušnje z vodenjem otroškega pevskega zbora ter priprave koncertov, poseben poudarek pa je tudi na spoznavanju otroške in mladinske zborovske literature. Redno sodelujejo na raznih fakultetnih, univerzitetnih in krajevnih prireditvah. V preteklih letih so se udeležile mednarodnega glasbenega festivala na Ohridu, februarja 2020 so se udeležile mednarodnega tekmovanja Istria cantat v Pulju, kjer so se uvrstile v grand prix ter osvojile zlato plaketo v kategoriji klasične glasbe.

 depz PeF UP

DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA, LJUBLJANA

Dekliški zbor sv. Stanislava je eden izmed petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji. V njem pojejo dijakinje od 2. do 4. letnika, stare med 16 – 19 let. Zbor goji stilno pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi. Posebno pozornost namenja naročanju novih skladb sodobnim slovenskim skladateljem, s čimer prispeva k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove. Zbor koncertira v Sloveniji in tujini ter sodeluje s sorodnimi zbori po Evropi. Posnel je tri zgoščenke: Igraj kolce (2010), Sončnica (2012) in Jeruzalem (2017). Ponaša se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Je zmagovalec Evroradijskega (EBU) tekmovanja Let the Peoples Sing 2009 v Oslu. Julija 2017 je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor z velikim uspehom nastopil na 11. svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni. Februarja 2019 je navdušil s koncerti v Torontu, Clevelandu in na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov (ACDA) v Kansas Cityju. Poleti 2021 je s samostojnim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obogatil mednarodni zborovski festival Europa Cantat, v pretekli sezoni pa je nastopil s ciklom pevsko plesnih koncertov Caritas abundat in omnia z glasbo Hildegarde iz Bingna in Damijana Močnika. Oktobra 2022 je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tolosi v konkurenci odraslih zborov osvojil dve 2. mesti v kategorijah polifonija in folklora.

 st stanislav girls choir02


Petek, 24. marca 2022, ob 18:30

TINE BEC - POGOVOR S SKLADATELJEM IN PREDSTAVITEV ZGOŠČENKE

Ob skladateljevi 30. obletnici

 

screenshot20221118 104138gmail 1

Petek, 24. marca 2022, ob 20:00

KONCERT

 

KOMORNI ZBOR KGBL

Ambrož Čopi, dirigent

 

Ambrož Čopi (1973):
ARISE MY LOVE, MY BEAUTIFUL ONE (iz Pesem Pesmi) za sopran in bas solo, SSAA TTBB-div a cappella - 2022
 

Tine Bec (1993)
LAUDATE DOMINUM, OMNES GENTES (Psalm 116:1-2) SSA TBB a cappella -2019
DELIVER ME, O LORD (iz maše za rajne) - 2019
JUBILATE DEO UNIVERSA TERRA (Psalm 66(65): 1a,1b, 16) - 2019
 

Klara Mlakar (1999):
CHERUBIC HYMN / IZHE KHERUVIMI za SATB-div a cappella - 2021
 

Matej Kastelic (1994):
OTCHE NASH za SSA TBB a cappella - 2021
 

Tadeja Vulc (1978):
V MOLITVAKH NEUSYPAYUSHCHUYU BOGORODITSU za SATB-div a cappella - 2021
 

Tine Bec (1993) 

AVE GRATIA PLENA

 • Ave Maria - 2020                                                     Solo: Martin Kozjek - bariton
 • Ave dulcissima Maria – 2021                          
 • Ave Regina Caelorum -2021                                                                                                       

 

MLADINSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER

Maja Cilenšek, dirigentka

Matjaž Zobec, klavir

 

Marij Kogoj (1892–1956)

 • Lastavica (Karel Širok)
 • Ko smo spali (Leopoldina Leskovčeva)
 • Na saneh (iz Novega roda)

 

Ambrož Čopi (1973)

SKOZI NOČ SREBRNO HITITA (Srečko Kosovel)

 

Klara Mlakar (1999)

ANGELI LETNIH ČASOV (Tone Pavček)

 • Pomladni angel
 • Angel poletja
 • Jesenski angel
 • Zimski angel

 

Tine Bec (1993)

DVOGLASNE IZŠTEVANKE (slovenske izštevanke)

 • Aj baj kome staj
 • Andale bandale
 • Pif paf puf

 

O ZASDBAH:

KOMORNI ZBOR KGBL

Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 40 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalnotehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. V zadnjih treh letih so bili asistenti dirigenta Petra Jerič, Tine Bec, Evgen Bibianko, Tom Varl, Lara Willewaldt in Rebeka Dobravec. Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec, Matej Kastelic, Klara Mlakar in Jan Triler, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, veliko nagrado v Moskvi (Rusija, 2016), prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016), drugo mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017), prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017) in prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Corku (Irska, 2019). Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018),  Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018), Europa cantat, Ljubljana (Slovenija), Mito festival, Torino (Italija, 2021), Tours (Francija, 2022), Budimpešta (Madžarska, 2022)...

 komorni zbor kgbl3


MLADINSKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER

Zbor je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo Maje Cilenšek. V času svojega delovanja je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel zlata priznanja, prve nagrade in osvojil prva mesta. Od svojega nastanka je reden gost Mednarodnega zborovskega festivala Koper. Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, Obalnim komornim orkestrom ter drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Z njimi je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma,  Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter na drugih pomembnih slovenskih glasbenih odrih. Februarja 2014 je bil kot edini slovenski zbor povabljen na festival sodobne zborovske glasbe Styria Cantat v Gradcu (Avstrija), večkrat pa se je predstavil tudi na festivalih v Italiji (Chiavenna, Padova, Trieste, Bergamo). Zbor se lahko pohvali s številnimi prvimi izvedbami skladb sodobnih slovenskih avtorjev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Matej Bonin in Andrej Makor. Aprila 2013 je v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija izšla njegova zgoščenka “Pesmi na dlani”.


SPONZORJI / DONATORJI / POKROVITELJI FESTIVALA AEGIS CARMINIS:

Ta citiralogo
SOUP


SOUP


logo


logo


logo


logo