Aegis Carminis

Tekst za himno festivala

Z veseljem se je odzval pobudi in za festival pripravil čudovit spev, v katerem je uspel združiti mitologijo Kopra, njegovo pokrajino in ljudi z vsebino pevskega festivala. Iz srca smo mu hvaležni za pomemben prispevek, navdih in podporo festivalu.

HYMNUS IN HONOREM AEGIDIS ATHENAE 

škof msgr. dr. Jurij Bizjak


O Aégis cárminá sollémniá cantórum, 

Athénae Aégis, Músae Ínsulaé caprínae, 

sol vínitórum, rádií oléariórum, 

expérto vélum náutae, píscatóri rémus. 


Sonóres mélodíae sólis, máris, vénti, 

caprárum vóces, gáviárum ét Sirénum

in tóta térra résonént, contíngant caélum:

Vexíllum nóstrae ártis músicaé sit Aégis! 


O Aégis slávne slávospéve pévajóčih, 

Aténe Aégis, Múze Kózjegá otóka, 

vinárjev sónce, óljkarjév sijóči žárki,

mornárju prédnje jádro, véslo ríbolóvcu! 


Napévi zvóčni sónca ín vetróv in mórja, 

glasóvi kóz, galébov ín Sirén pojóčih - 

očárajó ves svét naj, dó nebá doníjo:

In prápor náše glásbe náj bo védno Aégis! 


Msgr. dr. Jurij Bizjak je diplomiral leta 1972 na Teološki fakulteti v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1971 v Logu pri Vipavi. Med leti 1976 in 1983 je študiral Sveto pismo na Papeškem bibličnem inštitutu in na Papeški univerzi Urbaniana. Študij je zaključil z doktorsko disertacijo o svetopisemski Knjigi pregovorov z naslovom: »Sporni pregovori«. Med leti 1983–2000 je bil profesor svetopisemskih ved na Teološki fakulteti v Ljubljani, od leta 1997–2000 pa duhovni voditelj bogoslovcev v Ljubljani. Deset let je bil član skupine strokovnjakov, ki je prevedla in pripravila Slovenski standardni prevod Svetega pisma. Samostojno je prevedel nekaj starozaveznih knjig. V akademskem letu 1990–1991 se je strokovno izpopolnjeval (predvsem iz biblične arheologije in zgodovine) v Jeruzalemu. Objavil je precej člankov in imel vrsto predavanj na različnih tečajih. Leta 1989 je pri založbi Ognjišče izšel njegov prevod Jobove knjige s kratkimi uvodi in opombami.

V škofa je bil posvečen 5. julija 2000 v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. Za škofovsko geslo si je izbral besede iz svetopisemske knjige preroka Ageja: »Pogum, vse ljudstvo v deželi« (Ag 2,4). Papež Benedikt XVI. je 26. maja 2012 škofa Bizjaka imenoval za 58. rezidencialnega koprskega škofa ordinarija.