Aegis Carminis

Lojze Lebič FAUVEL'86

Fauvel '86 je obsežna vokalno instrumentalno scenska stvaritev, napisana za Akademski pevski zbor TT UL ob njegovi 60 letnici leta 1986. Zasnovana je na obsežnem srednjeveškem delu Roman de Fauvel iz 14. stoletja. Kot priostrena družbeno kritična zgodba o večnem turnirju med dobrim in zlim naj bi skrivoma nastal v krogu uradnikov na takratnem francoskem dvoru. Roman je izredno pomemben tudi za muzikološko znanost, saj je v romanu zbranih več kot sto napevov, ki so izjemno pomembni za razumevanje razvoja srednjeveške glasbe.

Posnetek je nastal na premierni uprizoritvi 18. maja 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.


 

LINK na posnetek.

Tu si lahko ogledate koncertno knjižico v pdf

koncertna-knjižica-fauvel-86-1.pdf



Lojze Lebič (1934)

FAUVEL '86

Vokalno inštrumentalna scenska zgodba za mešani zbor, soliste, inštrumente, tolkala in zvočne posnetke 

Libreto: Jelena Ukmar Lebič po »Roman de Fauvel« (14. stoletje) 

Prevodi besedil: Janez Menart in Milan Jesih  

 

Dirigentka: Jerica Bukovec 

Koreografa: Nina Fajdiga, Milan Tomášik 

Scenografinja, kostumografinja: Jasna Vastl 

 

Izvajalci: 

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani (zbor) 

Luka Ferrini (klavir) 

Izidor Erazem Grafenauer (lutnja) 

Franci Krevh in Matevž Bajde (tolkala) 

Tomaž Sevšek (orgle) 

 

Glasovi na posnetku: 

Boris Cavazza (Fauvel) 

Polona Vetrih (Fortuna) 

Aleš Valič (pripovedovalec) 

Posnetek je nastal na premierni uprizoritvi soboto, 18. 5. 2019, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR TONE TOMŠIČ UNIVERZE V LJUBLJANI

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno začel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fűrst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 zbor vodi Jerica Bukovec.

APZ se že od svojega nastanka uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih slogovnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. APZ z naročili in natečaji spodbuja nastanek novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev ter z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, sodeluje pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov, snema za arhiv RTV Slovenija ter sodeluje s tujimi dirigenti pri zborovodskih seminarjih in koncertih. Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2000 plaketo glavnega mesta Ljubljana in leta 2003 zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na številnih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Največji mednarodni uspehi APZ so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours: 1980 pod vodstvom Jožeta Fürsta, 1984 pod vodstvom Jerneja Habjaniča, 1999 pod vodstvom Stojana Kureta; Gorica: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta; Varna: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta, 2007 pod vodstvom Urše Lah in Arezzo: 2012 pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika) in osvojeni prvi nagradi na tekmovanju za veliko nagrado Evrope – leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in leta 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah.

Zbor je uspešno tekmovalno nastopal tudi v zadnjih letih in si prislužil nagrade in posebna priznanja na tekmovanjih v Riminiju, Vicu, Gorici in Mariboru. Na državnem zborovskem tekmovanju ‘Naša pesem’ leta 2018 je zbor zasedel skupno 3. mesto in poleg zlate plakete dobil še nagradi za najbolje izvedeno slovensko sodobno in tujo sodobno skladbo.

Leta 2019 je APZ na letnem koncertu po tridesetih letih ponovno v celoti izvedel vokalno-instrumentalno scensko zgodbo Fauvel ’86 skladatelja Lojzeta Lebiča.


JERICA BUKOVEC:

Je zborovska dirigentka, je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo. V okviru študijske izmenjave je v švedskem Malmöju eno leto študirala zborovsko dirigiranje v razredu Dan-Olofa Stenlunda. Študij je nadaljevala na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu, kjer je v razredu Andersa Ebyja zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja in pri istem profesorju nadaljevala še dodatno leto študija. Med študijem na Švedskem je umetniško ustvarjala z zasedbo šestnajstih poklicnih glasbenikov, snemala in pripravila koncert s Švedskim radijskim zborom, koncertirala z Berlinskim radijskim zborom ter s Stuttgart Kammerchor in bila v zadnjih dveh letih dirigentka trem zborom v Stockholmu (Komorni zbor KFUMs, Stockholmski komorni zbor in moški zbor, Stockholmski študentski pevski zbor – Stockholms Studentsångare. Štiri leta je bila umetniška vodja Komornega zbora Ave, sodelovala je tudi s Komornim zborom RTV Slovenija in Slovenskim otroškim pevskim zborom.

Na tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa Cantat v Ljubljani je leta 2009 osvojila tretje mesto, na tekmovanju Eric Ericson v Stockholmu pa se je 2010 uvrstila med tri finaliste.

Za svojo nadarjenost je prejela različne štipendije, in sicer kar štirikrat od Kungliga Musikaliska Akademien v Stockholmu, je tudi dobitnica štipendije Ministrstva za kulturo v Ljubljani in Glasbene matice Ljubljana ter prejemnica štipendij Eric Ericson in Dan-Olof Stenlund.

Od 2015 uspešno vodi APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani. Z zborom je izvedla številne odmevne projekte ter uspešno nastopila na domačih in mednarodnih tekmovalnih odrih. Leta 2017 je sodelovala tudi z zasedbo Md7 in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem pri uprizoritvi komorne opere Božji delec Pavla Mihelčiča, od novembra 2018 pa kot stalna gostujoča dirigentka sodeluje tudi z zborom Slovenske filharmonije v okviru Vokalnega abonmaja. Je prejemnica zlatega znaka JSKD za leto 2020, ki sodi med najvišja odličja, ki jih podeljuje Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije.