Aegis Carminis

BREAKthrough

Med posameznimi etapami in tekmovalnimi nastopi za zborovske dirigente in zbore (14.-16. marec 2019) boste lahko med pavzami izvedeli več o načinu dela tekmovalcev z zborom, manualni tehniki, interpretaciji, izboru programov...

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 si je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu pripela 3. nagrado in posebno nagrado publike ter 3. nagrado na mednarodnem tekmovanju za zborovske skladatelje združenja Usci Gorica.
Z DPZ-jem Kraški slavček in je na mednarodnih tekmovanjih v Olomocu, Lodi, Bad Ischlu, Riminiju, v Benetkah, Vittorio Veneto in Arezzo, osvojila prve nagrade in nagrade za najboljšega dirigenta. Udeležila se je mojstrskih tečajev s priznanimi dirigenti, kot so Gary Graden, Nicole Corti, Javier Busto, Bruno Boterf, Bo Holten in Georg Grun.
Kot pevka je sodelovala z vokalno skupino Ut - insieme vocale consonante in Coro giovanile italiano, in je bila članica profesionalnega kvarteta La rosa dei venti. Dirigira vokalni skupini Vikra s katero je na reviji Sozvočenja prejela prvo nagrado za najboljši projekt, in finalni nastopv v Slovenski filharmoniji. Je umetniški vodja in koordinator zborovodske šole na Glasbeni matici, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce (Aosta, Ancona, Salerno, Nova Gorica- JSKD,Celje – JSKD, Akademija za glasbo v Fermu- IT)) ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2016/17 je bila izbrana kot prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine s katerim koncertira na najbolj pomembnih dražvnih italijanskih odrih. Splomladi 2017 je postala stalnejša umetniška vodja Komornega zbora DEKOR. S tem zborom je na Naši pesmi 2018 prejela absolultno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Je članmreže profesionalnih zborov in dirigentov Tenso. Vodi projektniZbor tabora mladih pevcev Primorkske, ki združuje mlade pevce iz cele Primorkse in Slovenije. Junija 2019 bo oblikovala tri koncerte s Zborom slovenske filharmonije. Prejela je Zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe.

Sebastjan Vrhovnik se je po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli (splošna teoretska smer, 1997; petje, 2003) leta 2004 vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, smer glasbena pedagogika. Z odliko je diplomiral pod mentorstvom izr. prof.  Marka Vatovca, magistrski študij pa prav tako z odliko zaključil na Visoki šoli za glasbeno in upodabljajočo umetnost v Gradcu (Avstrija), v razredu Johannesa Prinza. Od leta 2014 je kot docent za zborovsko dirigiranje zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ob tem vodi različne zborovodske delavnice doma in v tujini ter nastopa kot član strokovnih žirij na slovenskih in mednarodnih revijah in tekmovanjih. Trenutno deluje kot dirigent Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani, kot gostujoči dirigent pa je v preteklosti sodeloval s Komornim zborom RTV Slovenija, zborom mariborske opere, žensko vokalno skupino ČarniCe, Slovenskim otroškim zborom, Komornim zborom DEKOR ter Zborom Slovenske filharmonije. Vodil je Mešani pevski zbor Cantemus iz Kamnika, Vokalno skupino Ecce, Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič, Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana, APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani ter Mešani pevski zbor Obala Koper. S slednjim je posnel več zgoščenk in prejel številna prva mesta in posebna priznanja na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njegovo koncertno delovanje z zbori odlikuje odlično poznavanje vokala in izrazita muzikalnost, njegove interpretacije posebna mehkoba in zlitost zborovskega zvoka. Repertoar skladb, po katerih sega, pa prinaša v slovenski prostor svežino in nove strokovne izzive.

Vse, ki bi radi sodelovali v razgovorih vabimo, da nam sledite na FB ali www.aegiscarminis.si 

Za dodatne informacije lahko pišite na info@aegiscarminis.si

(A breaktrough: Pomembno odkritje, ki pomaga izboljšati situacijo ali zagotoviti odgovor na problem.)