Koncerti

Dvorana sv. Frančiška, Koper 23.-25. marec 2023 Na večernih koncertih se nam bodo predstavili vrhunski slovenski zbori z izborom programa iz 20. in 21. stoletja. Poleg okrogle mize ob jubileju dveh slovenskih skladateljih Tineta Beca (1993) in Ambroža Čopija (1973) na katerih bomo predstavili njuni novi zgoščenki, bomo na festivalu predstavili vrsto njunih del v sklopu tekmovanj in koncertov.

O zborih:


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR

SV. STANISLAVA, LJUBLJANA

Dirigentka Helena Fojkar ZupančičDekliški zbor sv. Stanislava je eden izmed petih zborov, ki delujejo na Škofijski klasični gimnaziji. V njem pojejo dijakinje od 2. do 4. letnika, stare med 16 – 19 let. Zbor goji stilno pester repertoar, od temeljnih klasičnih zborovskih del različnih obdobij do vokalnega popa in slovenskih ljudskih pesmi. Posebno pozornost namenja naročanju novih skladb sodobnim slovenskim skladateljem, s čimer prispeva k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove. 

Zbor koncertira v Sloveniji in tujini ter sodeluje s sorodnimi zbori po Evropi. Posnel je tri zgoščenke: Igraj kolce (2010), Sončnica (2012) in Jeruzalem (2017). Ponaša se s številnimi krstnimi izvedbami del sodobnih slovenskih skladateljev, napisanih posebej zanje. Je zmagovalec Evroradijskega (EBU) tekmovanja Let the Peoples Sing 2009 v Oslu. Julija 2017 je kot prvi in do sedaj edini slovenski zbor z velikim uspehom nastopil na 11. svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni. Februarja 2019 je navdušil s koncerti v Torontu, Clevelandu in na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov (ACDA) v Kansas Cityju. Poleti 2021 je s samostojnim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obogatil mednarodni zborovski festival Europa Cantat, v pretekli sezoni pa je nastopil s ciklom pevsko plesnih koncertov Caritas abundat in omnia z glasbo Hildegarde iz Bingna in Damijana Močnika. Oktobra 2022 je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Tolosi v konkurenci odraslih zborov osvojil dve 2. mesti v kategorijah polifonija in folklora.


KOMORNI ZBOR

KONSERVATORIJA ZA GLASBO IN BALET LJUBLJANA (KGBL)

Dirigent Ambrož Čopi
Razcvet zborovskega gibanja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani se je začel leta 2010, ko je skladatelj in dirigent Ambrož Čopi prevzel vodstvo zbora. Po štirih letih rastoče kvalitete in visokih uvrstitvah na tekmovanjih je bila sprejeta odločitev, da se zbor razdeli v dve skupini. Zbor KGBL, katerega člani so vsi, ki ne obiskujejo šolskih orkestrov, in Komorni zbor KGBL, ki ga sestavlja približno 40 pevcev, ki si želijo večjih izzivov, nadgradnje vokalnotehničnih znanj in petja zahtevnejše zborovske literature na višji kakovostni ravni. V zadnjih treh letih so bili asistenti dirigenta Petra Jerič, Tine Bec in Evgen Bibianko. Komorni zbor redno sodeluje z vokalnima pedagoginjama Edito Garčević Koželj in Tatjano Vasle. Repertoar zbora je sestavljen žanrsko in stilno raznoliko od renesanse do sodobne glasbe. V zadnjih treh letih je zbor naročil skladbe eminentnim slovenskim skladateljem, kot so Lojze Lebič, Tadeja Vulc, Damijan Močnik, Črt Sojar Voglar, Peter Šavli, Andrej Makor, Tine Bec in Matej Kastelic, katerih skladbe zbor z velikimi uspehi promovira na koncertnih in tekmovalnih odrih v Sloveniji in tujini. Zbor se je z velikimi uspehi predstavil na mednarodnem tekmovanju v Talinu (Estonija, 2015), kjer je v kategoriji komornih zborov dosegel drugo in med mešanimi zbori tretje mesto, veliko nagrado v Moskvi (Rusija, 2016), prvo mesto med mešanimi zbori in bil najvišje uvrščeni zbor slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru (Slovenija, 2016), drugo mesto na mednarodnem zborovskem tekmovanju Gallus v Mariboru (Slovenija, 2017), prvo mesto v polifoniji in drugo mesto v folklori na mednarodnem tekmovanju v Tolosi (Španija, 2017) in prvo mesto na mednarodnem tekmovanju v Corku (Irska, 2019). Zbor se je uspešno predstavil na abonmajskih koncertih in festivalih po Sloveniji ter tujini: Stockholm (Švedska, 2016), Borja, Ordizia, Getxo, Doneztebe (Španija, 2017), Mednarodni zborovski festival v Baslu (Švica, 2018),  Tajpeju (Tajvan, 2018) in Pekingu (Kitajska, 2018).

MLADINSKI PEVSKI ZBOR

GLASBENE ŠOLE KOPER

Dirigentka Maja Cilenšek


Foto: Arhiv Glasbene šole Koper


Zbor je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo Maje Cilenšek. V času svojega delovanja je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih prejel zlata priznanja, prve nagrade in osvojil prva mesta. Od svojega nastanka je reden gost Mednarodnega zborovskega festivala Koper. Sodeloval je s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, Obalnim komornim orkestrom ter drugimi priznanimi slovenskimi glasbeniki. Z njimi je nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma,  Slovenski filharmoniji v Ljubljani ter na drugih pomembnih slovenskih glasbenih odrih. Februarja 2014 je bil kot edini slovenski zbor povabljen na festival sodobne zborovske glasbe Styria Cantat v Gradcu (Avstrija), večkrat pa se je predstavil tudi na festivalih v Italiji (Chiavenna, Padova, Trieste, Bergamo). Zbor se lahko pohvali s številnimi prvimi izvedbami skladb sodobnih slovenskih avtorjev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Matej Bonin in Andrej Makor. Aprila 2013 je v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija izšla njegova zgoščenka “Pesmi na dlani”.


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR 

GLASBENE ŠOLE KOPER

dirigentka Maja Cilenšek


Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper je zrasel iz Mladinskega zbora Glasbene šole Koper. Pod vodstvom Maje Cilenšek deluje od leta 2010. Večkrat je povabljen na zborovske festivale v Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Na mednarodnem tekmovanju  »Citta di Rimini« (Italija) se je v letu 2012 uvrstil na drugo mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in  2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Isto leto je bil absolutni zmagovalec primorskega regijskega tekmovanja v Postojni. Oktobra 2019 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Flanders« v Belgiji, osvojil 1. mesto v kategoriji ženskih zborov ter posebno priznanje za najboljše ocenjeni zbor celotnega tekmovanja. Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc, Matej Bonin, Andrej Makor, Tine Bec ...


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR 

PEDAGOŠKE FAKULTETE UNIVERZE NA PRIMORSKEM

depz PeF UP

Dekliški pevski zbor sestavljajo študentke Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Zasedba se iz leto v leto spreminja, vendar ohranja svojo mladostno energijo, ki jo študentke prinašajo iz vseh koncev Slovenije. Temelji pevskega delovanja so bili postavljeni leta 2001 v okviru študijskega programa Oddelka za Razredni pouk.  V sklopu izbirnega predmeta na fakulteti se pevke posvečajo slovenski ljudski in umetni pesmi, njihov program zajemajo tudi skladbe sodobnih slovenskih in tujih avtorjev. Posebnost zasedbe je, da svoje znanje poglabljajo tudi s področja didaktike glasbe, vokalne tehnike, pridobivajo izkušnje z vodenjem otroškega pevskega zbora ter priprave koncertov, poseben poudarek pa je tudi na spoznavanju otroške in mladinske zborovske literature. Redno sodelujejo na raznih fakultetnih, univerzitetnih in krajevnih prireditvah. V preteklih letih so se udeležile mednarodnega glasbenega festivala na Ohridu, februarja 2020 so se udeležile mednarodnega tekmovanja Istria cantat v Pulju, kjer so se uvrstile v grand prix ter osvojile zlato plaketo v kategoriji klasične glasbe.   Dekliški pevski zbor UP PEF vodi  Andreja Štucin Cergol.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR 

UNIVERZE NA PRIMORSKEM

dirigent Ambrož ČopiZbor deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Repertoar zbora je stilno raznolik, posebna pozornost pa je namenjena naročilom in izvedbam novitet najmlajše skladateljske generacije. Zbor svoje delo z velikimi uspehi predstavlja na koncertih in tekmovanjih doma in v tujini (Varna, Derry, Krakov, Cantonigros, Vilna, Prijedor, Preveza...) od koder se vselej vrača z najvišjimi priznanji, izdal pa je tudi osem zgoščenk (APZ UP - v živo, Mysterium, Mozaiki, Istrantico, Tebe poem, Sonority, Fantazije in Lux). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu, leta 2016 pa mu je JSKD RS podelil Gallusovo plaketo.

Ambrož Čopi (1973), skladatelj, dirigent, glasbeni pedagog in neutrudni organizator s svojo ustvarjalnostjo navdušuje številne izvajalce ter poslušalce, z umetniško strastjo in predanostjo glasbi pa navdihuje mlade glasbenike ter jih z nalezljivo vnemo spodbuja h kreativnemu delu. S svojo zagnano vsestransko dejavnostjo je postal ena največjih avtoritet na področju slovenske zborovske glasbe. Njegova dela so v vrhunskih izvedbah zazvenela na različnih koncih sveta: Kot skladatelj se je v Sloveniji predstavil na štirih avtorskih ploščah. Svojo umetniško moč je kot dirigent šestih zborov okronal s šestnajstimi zlatimi plaketami z državnih tekmovanj ter šestindvajsetimi prvimi mesti in več zlatimi priznanji z mednarodnih tekmovanj v tujini. Je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada in Galusove plakete.


VIKRA 

VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE, TRST

Dirigentka Petra GrassiVIKRA – vokalna skupina Glasbene matice je nastala leta 2014 v Trstu na pobudo Petre Grassi, zmagovalke in nagrajenke mnogih priznanih dirigentskih in zborovskih tekmovanj. Skupina deklet, ki jih povezuje ljubezen do lepo odpete slovenske pesmi, zvokovno in muzikalno raste skupaj z dirigentko ter je tudi zaradi domišljenih koncertov in prefinjenega izbora skladb postala najvidnejši vokalni sestav v Furlaniji - Julijski krajini. Skupino sestavljajo slovenski in italijanski pevci iz Trsta, Gorice, Vidma, Benetk in Ljubljane. Skupina s kontratenoristoma izvaja bogat repertoar skladb za visoke glasove iz obdobij renesanse, romantike in sodobnosti italijanskih in slovenskih skladateljev, med njimi veliko prvih izvedb. VS Vikra je prejela številna priznanja in nagrade, kot so prva nagrada na Državnem zborovskem tekmovanju Guido d'Arezzo (2017), prva nagrada na Državnem tekmovanju Trofeo Città di Vittorio Veneto (2017), grand prix in posebna nagrada na Deželnem zborovskem tekmovanju FJK Corovivo. V sklopu tematskih koncertov Sozvočenja 2018 je prejela prvo nagrado za najboljši projekt in izvedla koncert v Slovenski filharmoniji. Maja 2019 je na Državnem zborovskem tekmovanju mladinskih zborov Il Garda in Coro osvojila absolutno prvo nagrado tekmovanja in dve posebni nagradi. Med vidnejše nastope skupina uvršča koncert v sklopu abonmajske sezone tržaškega koncertnega društva Società dei concerti v operni hiši Teatro Verdi v Trstu (2019), nastop na Festivalu dežel na povabilo Ansambla Mousikè (2019, Milano) in nastop na Festivalu Razsvetljenje v minoritski cerkvi v Mariboru (2019). Vikra redno sodeluje na zborovskih seminarjih (Glasbena matica, JSKD Nova Gorica) in prireja zborovodske delavnice s priznanimi strokovnjaki (Stojan Kuret, Matjaž Šček, Luca Scaccabarozzi, Silvana Noschese, Roberto Brisotto, Tamara Stanese). Pevci se vokalno izobražujejo s sopranistko Martino Burger.

MEŠANI PEVSKI ZBOR OBALA, KOPER

Dirigent Andrej Makor


Mešani pevski zbor Obala Koper je nastal leta 1977 na pobudo ustanovnega zborovodje Mirka Slosarja, ki je združil mlade primorske pevce v novo, ambiciozno zasedbo. Skozi čas je taktirko prevzelo več pomembnih zborovodij, kot so Walter Lo Nigro, Ambrož Čopi, Maja Cilenšek in Sebastjan Vrhovnik, v svoje peto desetletje pa se je zbor odpravil skupaj z novim umetniškim vodjo, priznanim skladateljem, solo pevcem in zborovodjem Andrejem Makorjem. Kar 12 zlatih plaket z državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem v Mariboru in številne najvišje nagrade in priznanja z mednarodnih tekmovanj pričajo o nenehnem prizadevanju Obale za kakovostno poustvarjanje raznovrstne glasbene literature. Med zadnjimi uspehi je zbor ponosen na 1. nagrado v dveh kategorijah in osvojeno veliko nagrado tekmovanja CorAmare v Italiji leta 2019. Pred slovenskim občinstvom pa se je istega leta Obala predstavila na regijskem zborovskem tekmovanju v Postojni, kjer je poleg zlatega priznanja z odliko prejela kar pet posebnih priznanj. Poleg tega so pevcem posebej pri srcu številni projekti, ki so jih izvedli širom po Sloveniji, in na Mednarodni zborovski festival Koper, ki letos zveni v svoji 14. različici. Ob tekmovalni žilici ima tako Obala tudi vlogo pomembnega promotorja kulturnega utripa na Primorskem, saj z organizacijo številnih koncertov in v preteklih sezonah tudi natečajev za zborovske skladbe ter mojstrskih tečajev dirigiranja s priznanimi slovenskimi dirigenti krepi in poglablja vlogo zborovskega petja tako med strokovnim kot splošnim občinstvom.