Koncerti

Dvorana sv. Frančiška, Koper 12. marec 2021, ob 20:00 Tradicionalno srečanje treh univerzitetnih zborov bomo tokrat pripravili v okviru 2. mednarodnega mladinskega festivala Aegis carminis 2019. Trije vrhunski slovenski zbori se bodo tokrat predstavili z izključno skladbami sodobnih slovenskih skladateljev 20. in 21. stoletja. Pozornost bo namenjena izvedbam novistim, ki so nastale v zadnjem obdobju izpod peres Tadje Vulc, Nane Forte, Andreja Makorja, Tineta Beca, Mateja Kastelica...

O zborih:


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR TONE TOMŠIČ UNIVERZE V LJUBLJANI

dirigentka Jerica Bukovec

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM

dirigent Ambrož Čopi


Zbor deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od ustanovitve leta 2004. V zboru poje približno 40 študentk in študentov Univerze na Primorskem (UP) ter drugih zborovskih zanesenjakov. Repertoar zbora je stilno raznolik, posebna pozornost pa je namenjena naročilom in izvedbam novitet najmlajše skladateljske generacije. Zbor svoje delo z velikimi uspehi predstavlja na koncertih in tekmovanjih doma in v tujini (Varna, Derry, Krakov, Cantonigros, Vilna, Prijedor, Preveza...) od koder se vselej vrača z najvišjimi priznanji, izdal pa je tudi osem zgoščenk (APZ UP - v živo, Mysterium, Mozaiki, Istrantico, Tebe poem, Sonority, Fantazije in Lux). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo naziv status društva v javnem interesu, leta 2016 pa mu je JSKD RS podelil Gallusovo plaketo.Ambrož Čopi (1973), skladatelj, dirigent, glasbeni pedagog in neutrudni organizator s svojo ustvarjalnostjo navdušuje številne izvajalce ter poslušalce, z umetniško strastjo in predanostjo glasbi pa navdihuje mlade glasbenike ter jih z nalezljivo vnemo spodbuja h kreativnemu delu. S svojo zagnano vsestransko dejavnostjo je postal ena največjih avtoritet na področju slovenske zborovske glasbe. Njegova dela so v vrhunskih izvedbah zazvenela na različnih koncih sveta: Kot skladatelj se je v Sloveniji predstavil na štirih avtorskih ploščah. Svojo umetniško moč je kot dirigent šestih zborov okronal s šestnajstimi zlatimi plaketami z državnih tekmovanj ter šestindvajsetimi prvimi mesti in več zlatimi priznanji z mednarodnih tekmovanj v tujini. Je prejemnik Nagrade Prešernovega sklada in Galusove plakete.
AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR

dirigentka Tadeja Vulc


Akademski pevski zbor Maribor deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. Je eden izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador naše domovine v tujini.  Pevci, po večini študentje različnih fakultet, že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Danes ga vodi odlična skladateljica, pedagoginja in zborovodkinja Tadeja Vulc. 50-članski zbor je v zadnjih letih osvojil uspešne rezultate na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Seghizzi, Maribor, Debrecen, Varna, Arezzo, Milazzo). Aktiven je tudi na festivalih doma ter v tujini, vsako sezono pa jih lahko na samostojnih koncertih in različnih projektih.


Tadeja Vulc (1978) je začela s študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nadgradila svoje veščine na Dunaju, na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti. Kot skladateljica in zborovodkinja je prejemnica številnih nagrad: 4. nagrada na tekmovanju Rostrum na Nizozemskem, študentska nagrada France Prešeren za kompozicijo Tri iveri, 2. nagrada na anonimnem natečaju Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič za priredbo ljudske pesmi. Je prejemnica kipca Gallus za posebne dosežke z Akademskim pevskim zborom Maribor, s katerim je osvojila tudi 3. mesto na tekmovanju za Grand Prix v Seghizziju, 1. mesto v kategoriji mešanih pevskih zborov ter uvrstitev v Grand Prix v Debrecenu (Madžarska, 2016). Je prejemnica številnih posebnih nagrad za interpretacijo pesmi. V letu 2016 je kot zborovodkinja prejela posebno nagrado: »Special prize for excellent conducting performance« v Debrecenu na Madžarskem. V letu 2019 je prejela nagrado za najboljšo izvedbo skladbe J. H. Gallusa »Pater noster« v Mariboru (Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus), prejela je tudi nagrado za najboljšo interpretacijo obvezne skladbe na tekmovanju na Siciliji (InCanto Maditerraneo) v istem letu. Njeno delo je stalno prepletanje dirigiranja in skladanja. Deluje tudi kot predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.